Caracterização dos resíduos dos frutos de butiá (Butia (Becc.) Becc. (Arecaceae)): análise termogravimétrica, teor de umidade, composição química e FTIR.

Authors

  • Silvie Janis Mossate Jobim UFRGS
  • Lauren da Cunha Duarte UFRGS

DOI:

https://doi.org/10.15536/2594-4398.2023.v7.n9.pp.049-065.3655

Keywords:

Sustentabilidade, design

Abstract

Butia trees (Butia (Becc.) Becc. (Arecaceae), native to South America – Brazil, are recognized for their landscape, biodiversity and cultural history importance. They have an annual production cycle and makes possible the commercialization of various derivatives. The Butia fruit residues has artisanal use to decorate containers and decoration objects. Their application in the design of new products depends on the definition of their basic properties. The characterization was done through thermogravimetric analysis (ATG), determination of moisture content and chemical composition and Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR). In thermogravimetric graphs, it was found that up to 250ºC, fibers from butia fruit residues can be considered thermally stable. Infrared spectrography confirmed the presence of cellulose, hemicellulose and lignin, whose values ​​were estimated with the chemical composition. The moisture content was 14.16%

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Author Biography

Lauren da Cunha Duarte, UFRGS

Mestra e Doutora pelo Programa de Pós-Graduação em Geociências Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Brasil. Professora da Universidade Federal do Rio Grande do Sul no Departamento de Engenharia de Materiais e também no Programa de Pós-Graduação em Design.

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Published

2024-01-04

How to Cite

JOBIM, S. J. M.; DA CUNHA DUARTE, L. Caracterização dos resíduos dos frutos de butiá (Butia (Becc.) Becc. (Arecaceae)): análise termogravimétrica, teor de umidade, composição química e FTIR. Poliedro Journal, Pelotas, Brasil, v. 7, n. 9, p. 049–065, 2024. DOI: 10.15536/2594-4398.2023.v7.n9.pp.049-065.3655. Disponível em: https://ifs00sv137.ifsul.edu.br/index.php/poliedro/article/view/3655. Acesso em: 24 dec. 2024.